5.4 Niet Uit de Balans Blijkende Verplichtingen (2024)

In het treasurystatuut staat in artikel 4 dat het verstrekken van leningen en garanties uitsluitend wordt gedaan uit hoofde van de publieke taak. Bij het uitzetten van middelen, het verstrekken van garanties en het aangaan van financiële participaties bedingt het college, indien mogelijk, zekerheden. Het college motiveert in zijn besluit het openbaar belang van dergelijke uitzettingen van middelen, verstrekkingen van garanties en financiële participaties.

Via de regelingen Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat de gemeente voor substantiële bedragen garant.

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zorgt via borging voor gunstige financiering van woningcorporaties, tegen zo laag mogelijke kosten. Het WSW helpt daarmee corporaties bij het bouwen en onderhouden van sociale huurwoningen.

De borgstelling door het WSW berust op een aantal samenhangende factoren:

  • de zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid van de deelnemers,
  • het eigen vermogen van het WSW,
  • de verplichting van de deelnemende corporaties om het eigen vermogen van het WSW aan te vullen als het eigen vermogen onder een bepaalde waarde daalt en
  • de achtervangovereenkomsten met het Rijk en de gemeenten, die renteloze leningen aan het WSW verstrekken als het WSW na de aanvullingen door de deelnemende corporaties nog onvoldoende eigen vermogen heeft om de problemen het hoofd te bieden.

Tot 1augustus 2021 stonden het Rijk en de gemeenten elk voor 50% in de achtervang bij het WSW. De 50% van de gemeenten werd voor 25% verdeeld over alle gemeenten en 25% werd toegerekend aan 1gemeente die in de leningovereenkomst staat vermeld.
Dit betekent dat wanneer een corporatie in financiële problemen geraakt, het WSW zorgt dat rente en aflossing van leningen doorgaat. Het WSW betaalt dit uit eigen kapitaal. Dat kapitaal kan worden aangevuld door obligo bij alle deelnemende corporaties op te halen. Pas wanneer dat onvoldoende is, komen het Rijk en de gemeenten als achtervanger in beeld om renteloze leningen te verstrekken. Het risico voor de achtervangers is overigens beperkt, tot nu toe heeft het WSW daar nooit een beroep op gedaan.

In nauwe samenwerking hebben WSW, VNG en BZK een nieuwe generieke standaard achtervangovereenkomst WSW/gemeente opgesteld. De VNG informeerde alle gemeenten hierover in een ledenbrief van 30april 2021. Het voorstel is mede gebaseerd op een raadpleging die de VNG in juni2020 onder gemeenten hield. Dit heeft onder andere geleid tot een gewijzigde verdeelsleutel die de gemeentelijke achtervangpositie anders verdeelt.
Op verzoek van de VNG wordt voor nieuwe leningen vanaf 1augustus 2021 de verdeling van de tweede 25% achtervang veranderd. In plaats van 1gemeente staan alle gemeenten in de achtervang waar een corporatie zogenoemd DAEB-bezit heeft (sociale woningbouw en maatschappelijk vastgoed), naar rato van de marktwaarde van dat bezit. Dit beoogt scheve verdelingen tussen gemeenten te voorkomen.

In totaliteit betreft het leningen met een omvang van €347miljoen (2022: €315 miljoen). Het bedrag is als volgt verdeeld naar woningcorporaties:

bedrag x € 1.000.000

eind 2023

eind 2022

Eigen Haard

242,2

228,9

Duwo

50,9

34,6

Omnia

0,6

0,4

Woonzorg Nederland

52,84

51,4

Totaal

346,5

315,3

Van de €347 miljoen valt €109 miljoen onder de nieuwe achtervangpositie vanaf 1augustus 2021.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bij (tijdelijke) liquiditeitstekorten van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is de gemeente samen met alle andere Nederlandse gemeenten en het Rijk de verplichting aangegaan renteloze leningen aan het waarborgfonds te verstrekken. Het Rijk neemt 50% van deze renteloze leningen voor zijn rekening. Gemeenten nemen gezamenlijk de andere 50% voor hun rekening. Bij aanspraken op de achtervang betaalt het WEW de leningen in betere tijden terug.

Op 15 april 2009 is tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bestuurlijk afgesproken dat de achtervangfunctie van de gemeenten met ingang van 2011 zal worden beëindigd en volledig door het Rijk wordt overgenomen. Voor de tot deze ingangsdatum verstrekte garanties blijft de gemeente voor de helft achtervang evenals het Rijk, waarbij de gemeentelijke aanspraak plaatsvindt naar rato van de som van de nominale bedragen van de nog lopende leningen (50%) en de som van de verliesbedragen (50%).

Amstelveen staat bij opmaak van de rekening in totaal voor €121 miljoen (2022: €130 miljoen) garant.

Overig

Daarnaast staat de gemeente garant voor geldleningen via Stater N.V. voor €57.000 (2022: €417.000) en garanties in het kader van de 2 regelingen “Beschikking deelneming van het Rijk in garanties van de gemeente voor bestaande woningen” en de “Beschikking geldelijke steun eigen woningen 1984” voor €499.000 (2022: €764.000).

Op grond van deze laatste 2 regelingen is de gemeente ingeval van faillissem*nt voor 100% aansprakelijk. De helft van eventuele aanspraken is dan vervolgens verhaalbaar op het Rijk. Dit deel van de gewaarborgde leningen zal de komende jaren afnemen door privatisering van deze garantiestellingen. De gemeente is uitsluitend aansprakelijk voor de garanties tot en met 1994.

Via raadsvoorstellen staat de gemeente garant voor met name enkele sportfaciliteiten. Dit gebeurt veelal met Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Het gaat om een garantiebedrag per 31december2023 van €436.000 (2022: €474.000).

Totaal betreft de overige waarborg voor woningbouw €992.000.

Totale waarborg

De totale waarborg voor woningbouw bedraagt €469 miljoen.

Kabels en leidingen

Voor het realiseren van woonprojecten e.d. kan het voor komen dat Amstelveen een garantie afgeeft dat in de toekomst grond wordt geleverd zonder kabels en leidingen.

Financiële verplichtingen voor toekomstige jaren die meer bedragen dan €400.000 (voor inkoop- en huurcontracten)

In de verordening 212, artikel 9 lid 11 staat vastgelegd om in de toelichting op de balans financiële verplichtingen voor toekomstige jaren op te nemen die meer bedragen dan €400.000 (voor inkoop- en huurcontracten). Via de verordening is de reikwijdte van artikel 53a BBV nader ingevuld, waarin gesproken wordt over “belangrijke financiële verplichtingen waaraan de gemeente voor toekomstige jaren is verbonden”. Er zijn geen huurcontracten die een verplichting hebben van meer dan €400.000.

Het volume aan inkoopcontracten met een meerjarige verplichting bedraagt ongeveer €101miljoen.

De contracten die onder de reikwijdte vallen van €400.000 zijn de volgende (W=Werk, D= Dienst, L=Levering):

5.4 Niet Uit de Balans Blijkende Verplichtingen (2024)

FAQs

Wat is een niet uit de balans blijkende verplichting? ›

De niet uit balans blijkende verplichtingen zijn langlopende overeenkomsten waaruit één of meerdere verplichtingen voortvloeien. Hiertoe rekenen we ook de verplichtingen die slechts voor één jaar of minder zijn aangegaan, die in de loop van het jaar zijn ontstaan en per ultimo van dat betreffende jaar nog voortduren.

Wat zijn meerjarige financiële verplichtingen? ›

Meerjarige financiële verplichtingen:

Bijvoorbeeld de verplichtingen ten gevolge van erfpacht, huur, pacht, leasing, bevrachtings- en licentieovereenkomsten.

Waarom moet de balans altijd gelijk zijn? ›

Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.

Wat is een voorwaardelijke verplichting? ›

Een verplichting is voorwaardelijk indien de verplichting afhankelijk is van het zich al dan niet voordoen van een of meerdere toekomstige gebeurtenissen, bijvoorbeeld garantieverplichtingen.

Is een balans verplicht? ›

Als zzp'er of ondernemer is het vanaf de start van je onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden én verplicht om aan het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening op te (laten) stellen. Een balans is dus verplicht.

Wat betekent het als de balans in evenwicht is? ›

Waarom is de balans altijd in evenwicht? De tellingen van de debetkant en creditkant van een balans zijn altijd in evenwicht. Dit komt omdat aan de debetkant, de waarde van je bezittingen vermeld staan en aan de creditkant verantwoord wordt hoe je dit vermogen gefinancierd hebt.

Wat valt er onder financiële verplichtingen? ›

Bij 'financiële verplichtingen' vult u de bedragen in die u maandelijks betaalt aan de aflossing en rente voor leningen. Denk hierbij aan een doorlopend krediet, uw creditcard en studieschuld, maar ook aan de alimentatie voor uw ex-partner.

Wat is een feitelijke verplichting? ›

Een feitelijke verplichting is een verplichting die voortvloeit uit handelingen van de rechtspersoon. verleden. Beste schatting van bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen af te wikkelen. RJ: nominale waarde of contante waarde.

Wat is het verschil tussen een balans en een resultatenrekening? ›

Om een balans op te kunnen stellen maak je eerst een inventarisatie van je bezittingen en je schulden. Eerder kun je het eigen vermogen niet bepalen. De resultatenrekening toont het resultaat van de onderneming over een bepaalde periode: winst of verlies. Dit wordt daarom ook wel de winst- en verliesrekening genoemd.

Hoe ziet een goede balans eruit? ›

Een balans opstellen kan je zelf doen. Een balans bestaat altijd uit een linker- en een rechterzijde. Links staan je activa (je bezittingen), rechts de passiva (je schulden). De bedragen aan beide kanten van de balans moeten bij elkaar opgeteld gelijk zijn.

Wat als activa en passiva niet gelijk zijn? ›

Zit er een verschil tussen je activa en passiva, dan kun je niet verder. Heb je een klein verschil (minder dan € 25)? Corrigeer in dat geval je Eigen vermogen (Boekwaarde einde boekjaar) met het verschil. Heb je een groter verschil, dan heb je verkeerde getallen overgenomen uit Jortt.

Wat zijn niet in de balans opgenomen verplichtingen? ›

De niet in de balans opgenomen verplichtingen en niet in de balans opgenomen activa bestaan onder andere uit huurcontracten, operational lease contracten, juridische geschillen, aansprakelijkheidsverklaringen en verplichting ten aanzien van de fiscale eenheid.

Wat is het verschil tussen voorwaardelijk en onvoorwaardelijk? ›

Onvoorwaardelijke en voorwaardelijke straffen

Een onvoorwaardelijke straf moet iemand altijd uitzitten of uitvoeren. Een voorwaardelijke straf niet. Een voorwaardelijke straf hoeft een verdachte niet uit te zitten of uit te voeren. De veroordeelde moet zich tijdens een proeftijd aan voorwaarden houden.

Wat gebeurt er als je voorwaardelijk krijgt? ›

Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.

Waar hoort voorziening op de balans? ›

De voorziening is een raming van nog te maken kosten, welke al verwerkt is in het resultaat. Deze voorzieningen worden wel apart getoond op de creditzijde (passiefzijde) van de balans. Voorbeelden zijn voorzieningen voor belastingen en voor pensioenen.

Wat staat er in de toelichting van de balans? ›

De balans is een momentopname en geeft een overzicht van de financiële situatie van je organisatie. Vaak is dit moment het eind van een boekjaar, meestal 31 december. Het overzicht bestaat uit alle schulden (passiva) en bezittingen (activa) van de organisatie.

Wat staat er in een beperkte balans? ›

Een beperkte balans is een verkorte versie van een balans, waarmee de wetgever beoogt de administratieve lasten voor de micro en kleine ondernemers te beperken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6260

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.